Ga naar de inhoud

Land

Taal

Small plants growing in the ground

Werkelijke kosten van katoenproductie in vergelijking met hennepproductie

Werkelijke kosten van katoenproductie in vergelijking met hennepproductie

Hoewel grote namen in de kledingindustrie zich steeds meer richten op het verlagen van de kosten van katoenen kleding, is de keerzijde dat de duurzaamheid daar vaak onder lijdt. Om een ​​beter beeld te krijgen van dit onderwerp, zullen we proberen het hele proces van plant tot kledingstuk, voor zowel de hennepplant als de katoenplant, wat te belichten om de verschillen en voordelen beter te begrijpen.

Dit hele proces van plant tot kledingstuk verloopt in beide gevallen in een aantal stappen die enigszins op elkaar lijken. De werkelijke Co2-kosten van beide stoffen zijn echter behoorlijk verschillend. Eerst beschrijven we het proces van hoe een katoenen kledingstuk wordt gemaakt, gevolgd door het proces van een hennepkledingstuk en ten slotte zullen beide processen naast elkaar worden gelegd om een ​​beter idee te geven van wat er werkelijk nodig is om dezelfde hoeveelheid kleding te produceren van beide planten. Als je meteen benieuwd bent naar de resultaten, staat er onderaan het artikel een vergelijking tussen de twee processen.

Katoen

De eerste is katoen. Dit proces is opgedeeld in een aantal stappen.

  1. Teelt

De eerste stap is natuurlijk de teelt van de katoenplant. Dit hele proces van zaaien tot oogsten duurt ongeveer 160 dagen 1 voor een katoenplant. Tijdens dit proces stoot de katoenplant een grote hoeveelheid Co2 uit. Ter vergelijking: 1 ton katoen stoot tijdens zijn groeicyclus ongeveer 1,8 ton Co2 2 uit . De irrigatie van de katoenplant kost ongeveer 5,2 megaliter per hectare 3 . Ook tijdens het groeiproces is het gebruik van bestrijdingsmiddelen noodzakelijk. De katoenindustrie is goed voor ongeveer 6% 4 van de jaarlijkse pesticiden die elk jaar worden gebruikt. Wereldwijd wordt jaarlijks ongeveer 2,5 miljard kg 5 (2.540.117.272 kilogram) pesticiden gebruikt. 6% hiervan is dus ongeveer 152,4 miljoen kg (152.407.315,14 kg) bestrijdingsmiddelen per jaar. Aangezien wereldwijd jaarlijks ongeveer 35 miljoen hectare 6 katoen wordt verbouwd, gebruikt een hectare katoen ongeveer 4,36 kg pesticiden (152,4 miljoen / 35 miljoen). Ook is er ongeveer 2x meer landoppervlak 7 nodig met katoen om dezelfde hoeveelheid textiel te maken in vergelijking met hennep. Na dit groeiproces wordt de katoenplant geoogst.

  1. Grennen

Dit proces, egrenering genaamd, begint met het drogen van de katoen waarna de katoenvezels worden gescheiden van de zaden. Voor dit proces wordt een egreneringsmachine 8 gebruikt.

  1. Baal vezels

De katoenvezels worden samengeperst tot balen die vervolgens voor verwerking naar een textielfabriek worden gestuurd.

  1. Draaien

De katoenvezels worden vervolgens strak in elkaar gedraaid om dikker katoengaren te creëren.

  1. Weven/breien

Het garen wordt geweven door de draden op een weefgetouw te verstrengelen of gebreid door de draden met naalden in elkaar te grijpen.

  1. Verven

De stof wordt door een hete kleurstofoplossing gevoerd en vervolgens door rollen geperst om overtollige vloeistof te verwijderen. Dit verfproces is een ongelooflijk duur proces van Co2. Voor 1 kg katoen wordt ongeveer 125 liter water gebruikt 9 . Het kost ook veel energie om het water te verwarmen en te stomen om het gewenste resultaat te bereiken.

  1. Knippen en naaien

De afgewerkte stukken stof worden geknipt en aan elkaar genaaid om kleding en andere textielproducten te maken.

Dit hele proces is zeer arbeidsintensief en daarom worden er veel machines en chemicaliën voor gebruikt om tot het uiteindelijke gewenste resultaat te komen. Door de ontwikkeling van de kledingindustrie die er al lang op gericht is om alles zo snel en goedkoop mogelijk te maken, wordt er niet veel aandacht besteed aan het verduurzamen van dit proces.

 

Hennep

Het proces van hoe hennep wordt verwerkt tot kleding kent een aantal verschillende stappen.

  1. Teelt

De hennepplant moet natuurlijk ook gekweekt worden. Voor de hennepplant duurt dit proces, afhankelijk van welk artikel je raadpleegt, zo'n 60 tot 120 dagen 10 en de hennepplant staat er om bekend 2 keer per jaar te kunnen groeien in tegenstelling tot katoen dat eens per jaar wordt verbouwd. Daardoor kan het ook 2x zoveel Co2 opnemen. Tijdens dit proces kan de hennepplant meer Co2 uit de atmosfeer opnemen dan nodig is om te groeien, ongeveer anderhalf keer zoveel . 1 ton hennep absorbeert ongeveer 1,63 ton Co2 11 . Het is moeilijk om de specifieke hoeveelheid waterhennep per hectare te vinden. Op internet kun je echter vinden dat hennep per seizoen zo'n 50% minder water nodig heeft. Men kan dus aannemen dat hennep 50% van de 5,2 megaliter katoen gebruikt, wat neerkomt op 2,6 megaliter per hectare 12 . Hennep heeft, in tegenstelling tot katoen, geen pesticiden nodig om te groeien, aangezien de plant van nature resistent is tegen ongedierte enz. 13 . Na dit proces wordt de hennepplant geoogst.

  1. Retting

Door het roten worden de hennepvezels losgemaakt van de bast 14 . Dit omvat het afbreken van de schors, die de vezels aan de kern van de stengel bindt. Zo worden de lange bastvezels gescheiden van de niet-vezelcomponenten. Dit kan op natuurlijke wijze of met behulp van enzymen.

  1. Breken

Eerst worden rollen gebruikt om de stelen te breken. Vervolgens worden de vezels gescheiden van de houtachtige kern. Deze vezels worden gebruikt voor textiel en de houtachtige kern wordt gebruikt om andere materialen te maken. Ten slotte worden de vezels gekamd om ze uit te lijnen en ongewenste houtachtige deeltjes te verwijderen.

  1. Draaien

Nadat de vezels sterker zijn gemaakt door ze te spinnen, worden de hennepvezels samen gesponnen om de dikkere garens te maken, zoals bij katoen.

  1. Mengen

Deze stap is bedoeld om de hennep te mengen met andere textielmaterialen zoals biologisch katoen of wol om de sterkte van het hennepgaren te behouden maar het uiteindelijke textielweefsel zachter te maken.

  1. Weven/breien

Net als katoen wordt hennepgaren geweven door de draden op een weefgetouw te verstrengelen of gebreid door de draden met naalden in elkaar te grijpen.

  1. Verven

Tijdens het verven van de stoffen is het moeilijk om precies te bepalen hoeveel water er nodig is. Om deze reden gaan we er even vanuit dat dit hetzelfde is als katoen. Het is mogelijk om te achterhalen hoeveel water er wordt gebruikt om 1 kg katoenen kledingstukken en 1 kg hennepkledingstukken te maken. Daarom gebruiken we dit cijfer als laatste vergelijking tussen de twee textielsoorten en laten we het water weg dat in dit proces wordt gebruikt.

  1. Knippen en naaien

De afgewerkte stukken stof worden geknipt en aan elkaar genaaid om kleding en andere textielproducten te maken.

Zoals je kunt zien is het hele proces van het verwerken van de hennepplant tot bruikbaar textiel iets anders dan bij katoen. Ook verschilt het per fabriek hoe de hennepplant wordt verwerkt. Het idee hierachter is dat henneptextiel in de basis zeer duurzaam is. Maar een fabriek kan er natuurlijk voor kiezen om toch slechte chemicaliën te gebruiken. Het is ook goed om te weten dat, aangezien hennep een duurzame naam heeft binnen bepaalde industrieën, veel fabrieken ervoor kiezen om het hele proces zo duurzaam mogelijk te houden, aangezien dit is waar de klant meestal naar op zoek is, een kledingstuk dat op een duurzame en verantwoorde manier is geproduceerd.

 

Vergelijking

Als je de twee processen naast elkaar legt, wordt al snel duidelijk wat de verschillen in duurzaamheid zijn bij beide fabrieken. Hieronder een korte opsomming van de verschillen in duurzaamheid tussen katoenen kleding en hennepkleding die vooral vorm krijgen tijdens het groeiproces van beide planten.

Groeiperiode:

Katoen: 160 dagen

Hennep: 60 tot 120 dagen

 

CO2 uitstoot:

Katoen: 1 ton katoen stoot 1,8 ton Co2 uit

Hennep: 1 ton hennep neemt 1,63 ton Co2 op

 

Watergebruik in de teelt:

Katoen: 5,2 megaliter per hectare

Hennep: 2,6 megaliter per hectare

 

Totaal waterverbruik 15 :

Katoen: 10.000 liter per 1 kg

Hennep: 2.719 liter per 1 kg

 

Pesticiden:

Katoen: 4,36 kg per hectare

Hennep: geen pesticiden

 

Er is geen expert voor nodig om te zien dat er een groot verschil is in hoe beide processen een plant transformeren in een kledingstuk voor de consument. Omdat de ontwikkeling van katoen grote vorderingen maakte in tijden dat de industrie het belangrijkst was en duurzaamheid niet van toepassing was, was hier weinig tot geen aandacht voor. Nu hennep momenteel een eigen ontwikkeling doormaakt, is het fijn om te weten dat deze ontwikkeling nu vooral wordt geassocieerd met het zo duurzaam mogelijk maken van het proces dat de hennepplant transformeert tot een kansrijk kledingstuk.

 

Als het moeilijk is om voor elk feit specifieke cijfers te vinden, aangezien hennep veel minder onderzoek heeft kunnen ervaren dan andere textielplanten, verschillen veel cijfers op internet van elkaar. Toch is het goed om je informatie te vinden op gevalideerde websites en sceptisch te blijven over alles wat je leest. Dus hieronder is een bronvermelding met waar elk cijfer vandaan kwam.

 

Bronvermelding katoen:

  1. Teelt

(Katoen, 2018) 1

(Farnworth, 2015) 2

(Katoen Australië) 3

(Claydon, 2021) 4

(Alavanja, 2010) 5

(WWF) 6

(EasyEcoTips, 2021) 7

  1. Grennen

(Wikipedia-bijdragers, 2022) 8

  1. Verven

(Plug en Play Tech Center) 9

Het gehele proces:

(Dutfield, 2020)

 

Bronvermelding hennep:

  1. Teelt

(Bennet, 2019) 60 dagen 10

(Bellotto, 2022) 90 tot 120 dagen 10

(Grout, 2020) 11

(Palmer, 2011) 12

(Kelly, 2020) 13

  1. Retting

(Wikipedia-bijdragers, Retting, 2022) 14

Het gehele proces:

(Vivek, 2021)

 

Totaal waterverbruik:

(Averink, 2015) 15

 

Bibliografie

Alavanja, MC (2010, 27 september). Pesticidengebruik en blootstelling uitgebreid wereldwijd. Opgehaald van NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2946087/

Averink, J. (2015, september). Wereldwijde watervoetafdruk van industrieel henneptextiel. Opgehaald van utwente.nl: https://essay.utwente.nl/68219/1/Averink,%20J.%200198501%20openbaar.pdf

Bellotto, M. (2022, 4 februari). Hennep blijkt de stof te zijn met de laagste ecologische voetafdruk. Opgehaald van Lampoon Magazine: https://www.lampoonmagazine.com/article/2021/03/28/hemp-fabric-lowest-ecological-footprint/

Bennet, C. (2019, 25 februari). Hoe hennep te kweken voor CBD, zaad of vezels. Opgehaald van thedailyscoop.com: https://www.thedailyscoop.com/news/retail-industry/how-grow-hemp-cbd-seed-or-fiber#:~:text=The%20plants%20grow%20rapidly%2C %20en,vezel%20is%20klaar%20voor%20oogst.

Claydon, S. (2021, 10 december). Katoen. Opgehaald van Pesticide Action Network UK: https://www.pan-uk.org/cotton/#:~:text=Globally%2C%20this%20crop%20covers%20just,any%20other%20single%20major%20crop.

Katoen Australië. (sd). Hoe katoen wordt verbouwd. Opgehaald van Cottonaustralia: https://cottonaustralia.com.au/assets/general/Education-resources/CA-resources/CEK_Chap_5B_How_Cotton_is_Grown.pdf

Cotton, B. (2018, 22 augustus). De reis van katoen: oogsten. Opgehaald van Barnhardt Purified Cotton: https://barnhardtcotton.net/blog/journey-of-cotton-harvesting/#:~:text=Cotton%20is%20fully%20mature%20and,the%20cotton%20plants%20for%20harvesting.

Dutfield, S. (2020, 4 februari). Hoe wordt de katoenplant omgezet in kleding? Opgehaald van How It Works: https://www.howitworksdaily.com/creating-cotton-how-is-the-cotton-plant-turned-into-clothes/

EasyEcoTips. (2021, 22 februari). Hennep versus katoenen kleding. Opgehaald van EasyEcoTips: https://easyecotips.com/hemp-vs-cotton/

Farnworth, G. (2015, september). Koel katoen. Opgehaald van Soilassociation: https://www.soilassociation.org/media/11662/coolcotton.pdf

Grout, L. (2020, 26 december). Koolstofvastlegging: koolstof uit hennep oogsten – Hemp Farms Australia. Opgehaald van hennepkwekerijen Australië: https://hempfarmsaustralia.com.au/carbon-sequestration-harvesting-carbon-from-hemp/#:%7E:text=Throughout%20the%20120%20day%20crop,1.62%20tonnes%20of %20CO2.

Kelly, R. (2020, 20 februari). De duurzaamheid van hennep. Opgehaald van The Hemp Pantry: https://www.thehemppantry.com/mainblog/the-sustainability-of-henp#:~:text=Hemp%20can%20be%20grown%20with,commercial%20crops%20need%20to%20survive .

Palmer, B. (2011, 12 april). Hoog op milieubewustzijn. Opgehaald van Slate Magazine: https://slate.com/technology/2011/04/hemp-versus-cotton-which-is-better-for-the-environment.html

Plug en Play Tech Center. (sd). Hoe duurzaam verven de textielindustrie verandert. Opgehaald van Plug and Play Tech Center: https://www.plugandplaytechcenter.com/resources/how-sustainable-dyeing-changing-textile-industry/#:%7E:text=Dyeing%20cotton%20is%20particularly%20water,necessary %20voor%20de%20gewenste%20afwerking.

Vivek, V. (2021, 5 december). Je T-shirt voegt 6 kg CO2 toe aan de lucht. Weet hoe het kiezen van hennep het tot nul kan terugbrengen. Opgehaald van Stichting Hemp: https://hempfoundation.net/your-t-shirt-adds-6-kg-of-co2-in-air-know-how-choosing-hemp-can-bring-it-down-to -nul/

Wikipedia-bijdragers. (2022, 5 mei). Katoenen jenever. Opgehaald van Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Cotton_gin

Wikipedia-bijdragers. (2022, 5 mei). Retting. Opgehaald van Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Retting

WNF. (sd). Schoner, groener katoen. Opgehaald van awsassets.panda: http://awsassets.panda.org/downloads/cotton_for_printing_long_report.pdf

 

 

 

 

 

Ouder bericht
Nieuwer bericht

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

We hebben uw artikelen voor een beperkte tijd gereserveerd!

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu