Skip to content

Country

Beautiful image of mountains with blue and cloudy sky

5 Redenen Waarom Hennep Kleding Beter Is Dan Katoenen Kleding.

5 Redenen Waarom Hennep Kleding Beter Is Dan Katoenen Kleding.

 Top of hemp plant with blurry sunshine background

Voor de mensen die al meer blogs over hennep hebben gelezen weten nu waarschijnlijk wel dat hennepkleding veel voordelen heeft ten opzichte van katoenen kleding. Deze voordelen zijn een goede reden om te kijken naar hennepkleding als vervanging voor katoenen kleding. Vandaag nemen we een kijkje naar de 5 beste voordelen die hennepkleding biedt ten opzichte van katoenen kleding.

 

1. Comfort en stevigheid.

Woman standing on rocks in front of water with city skyline in the background

Hennepkleding is gemaakt van hennepvezels. Deze vezels zijn een stuk sterker dan katoenvezels. Het enige verschil is dat de katoenvezels zachter zijn dan de hennepvezels. Dit resulteert in het feit dat katoenen kleding comfortabeler is. Hennepkleding biedt echter de mogelijkheid om na elke wasbeurt zachter te worden. Katoen heeft dezelfde eigenschap, maar het probleem met katoen is dat de katoenvezels gemakkelijker afbreken tot het punt dat ze een rafelig stadium bereiken. Omdat de hennepvezels veel sterker zijn kun je de hennepkleding zo vaak wassen als je wilt, maar ze zullen hun stevigheid behouden. Hennep heeft zelfs een treksterkte die 3 tot 4 keer zo groot is als die van katoen. Dus ook op het gebied van uithoudingsvermogen is hennep de duidelijke winnaar.

De beste optie om een maximum aan comfort en stevigheid te bereiken, is door de twee vezels te combineren. Hennepkleding gemengd met katoenen kleding biedt de comfortvoordelen van katoen en de sterkte van hennep. Het enige probleem hierbij is dat je de duurzaamheidsvoordelen van hennep een beetje teniet doet omdat je katoen gebruikt. Maar maak je geen zorgen, want ook hier is een oplossing voor. De combinatie van biologisch katoen met hennep zorgt ervoor dat alle voordelen behouden blijven in het proces van het maken van deze kleding, dit geld voor de duurzaamheidsvoordelen, de comfort en de stevigheid van de kleding.

 

2. Hennep is bestand tegen Uv-stralen.

Sun shining through a tree in a forest showcasing UV-radiations

De hennepvezels bieden nog een groot voordeel. Hennepvezels bieden de mogelijkheid om schadelijke zonnestralen te blokkeren. En dit is nog niet alles. De draadtelling in hennepkleding is ontzettend hoog, wat betekent dat de kleding zeer dicht gewoven is. Dit resulteert in het feit dat hennepkleding bijna alle Uv-stralen tegenhoudt, een voordeel dat katoenen kleding niet biedt. Hennep is eigenlijk de meest resistente natuurlijke vezel tegen ultraviolet licht. Als je hennepkleding vergelijkt met katoenen kleding, blokkeert hennepkleding meer dan 50% van de Uv-stralen in vergelijking met katoenen kleding. Het resultaat van dit voordeel is dat je op natuurlijke wijze beschermd bent tegen ziektes als huidkanker.

 

3. Hennep ademt zeer goed.

Zweet is een heel natuurlijk iets, maar het resulteert ook in nare geurtjes en zweetvlekken. Wederom biedt hennep oplossing. De verweven hennepvezels laten meer lucht door het materiaal stromen. Dit zorgt ervoor dat hennepkleding zeer goed ademend is. Door deze poreuze persoonlijkheid die de kleding gemakkelijker laat ademen, houdt hennepkleding je koeler in de zomer. Hennep biedt ook dezelfde eigenschappen als bamboe en wollen kleding, het houdt je warmer bij kouder weer. Het resultaat is kleding die zweet vermindert en een natuurlijke isolatie is voor je lichaam, zowel in de winter als in de zomer.

 

4. Hennepkleding behoudt zijn kleur.

Colour dyes laying next to eachother

Iedereen weet dat katoenen kleding als bijwerking heeft dat het na een tijdje kleur verliest. Je koopt een kledingstuk met mooie kleuren en na een tijdje merk je dat de kleur zijn touch verliest. Hennep heeft dit probleem niet. Omdat hennep meer water absorberend is dan katoen, houdt het de kleurstoffen veel beter vast dan andere stoffen. Dit betekent dat je een kledingstuk van hennep kunt kopen in de kleur die je mooi vindt en dat je je geen zorgen hoeft te maken dat het na verloop van tijd zal vervagen.  

 

5. Veel duurzamer

Sun shining through meadow with windmills

Het laatste grote voordeel van hennepkleding is natuurlijk de grote duurzaamheidsvoordelen. We hebben een paar uitgebreide artikelen geschreven over de voordelen van hennep die je op deze website terug kunt vinden. We zullen het hier kort houden en een paar van de belangrijkste duurzaamheidsvoordelen die hennepkleding biedt ten opzichte van katoen vertellen.

Allereerst het feit dat hennep koolstofnegatief is. Hennep absorbeert meer Co2 uit de atmosfeer dan het nodig heeft om te groeien. Dit getal is ongeveer x1,5. Dus 1 ton hennep absorbeert ongeveer 1,5 ton Co2 uit de atmosfeer.

Ten tweede heeft hennep maar de helft van de hoeveelheid land nodig in vergelijking met katoen. Nog een leuk weetje over hennep op het gebied van papierproductie is dat hennep slechts 1 hectare en 3 maanden nodig heeft om dezelfde hoeveelheid pulp te produceren in vergelijking met een boom die ongeveer 4 hectare en 20 jaar nodig heeft. Niet echt kleding gerelateerd, maar altijd handig om te weten.

Ten derde, waar katoen ongeveer 10.000 liter water nodig heeft om ongeveer 1 kg kledingstof te produceren, heeft hennep slechts 2.719 liter water nodig om dezelfde hoeveelheid kledingstof te produceren. Hennep bespaart dus heel wat water in vergelijking met katoen.

Ten slotte heeft hennep geen bestrijdingsmiddelen nodig om te groeien. Hennep wordt beschouwd als een onkruid omdat het bijna overal kan groeien. Katoen daarentegen wordt slechts op 2,5% van de landbouwgrond op aarde geteeld, maar is goed voor ongeveer 16% van alle insecticiden die in de wereld worden gebruikt.

Er zijn nog veel meer duurzaamheidsvoordelen van hennepkleding, maar daar gaan we nu niet verder op in. U kunt meer van deze voordelen vinden op onze website.

 

Dat was het dan. Dit waren de 5 beste voordelen van hennepkleding ten opzichte van katoenen kleding. We hopen dat je vandaag iets nieuws hebt geleerd en dat we je een beter begrip hebben gegeven van wat hennepkleding te bieden heeft. We hopen ook dat wanneer je een nieuwe hoodie of T-shirt koopt, je nog eens nadenkt over dat ouderwetse perspectief dat veel mensen hebben en een overstap maakt naar iets dat van hennep is gemaakt. Wij wensen iedereen een goede dag en hopen je vaker op onze website te zien.

Older Post
Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

We have reserved your items for a limited time!

Shopping Cart

Your cart is currently empty

Shop now