Skip to content

Country

Beautiful curly tree sitting inside a forest with the sun shining on the tree

Hennep Combineren met Biologisch Katoen.

Hennep Combineren met Biologisch Katoen.

Waarom het combineren van hennep met biologisch katoen de beste beginstap is.

Plant laying on the ground with half of the plant being green and other half being brown

Sinds de hennepindustrie zijn weg terug begint te vinden in ons leven, moeten we ons ook realiseren dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat hennep zijn plaats op het wereldtoneel kan terugveroveren. Om ervoor te zorgen dat de hennepindustrie zich kan blijven ontwikkelen, moet je echter ergens beginnen. Bij het maken van hennepkleding en dit bij de consument brengen heb je 2 belangrijke manieren van hoe je dit kan aanpakken.

De eerste manier is het maken van 100% hennepkleding. Het obstakel dat je hier echter tegenkomt is dat de kleding erg duur zal zijn en niet zo comfortabel is als normale kleding, omdat hennep niet dezelfde innovatie heeft doorgemaakt als katoen in de afgelopen honderd jaar. We komen langzaam dichter bij het doel dat hennep betaalbaarder en comfortabeler wordt, maar we zijn er nog niet.

De tweede manier van werken is het combineren van hennep met ander textiel om kleding te produceren. Het zou tegenstrijdig zijn om hennep met gewoon katoen of polyester te combineren en de duurzaamheidsvoordelen te verliezen. Daarom kwamen we al snel uit op biologisch katoen. Deze tweede manier van werken, door hennep te combineren met biologisch katoen, resulteert in het feit dat de kleding betaalbaarder en comfortabeler is zonder duurzaamheid te verliezen. Door de twee textielsoorten te combineren krijg je nog steeds de kwaliteit en duurzaamheidsvoordelen van de hennepplant, terwijl de kleding tegelijkertijd heel comfortabel is en nog steeds 100% duurzaam.

 

Biologisch katoen

Cotton plant with grey background

Biologisch katoen heeft een paar grote duurzaamheidsvoordelen ten opzichte van standaard katoen, alhoewel deze voordelen minder zijn dan bij hennep. We zullen in dit artikel niet al te diep ingaan op de voordelen, maar om je een idee te geven, hebben we een aantal voordelen uit een betrouwbare bron gehaald (bron onderaan dit artikel).

  • Biologisch katoen wordt geteeld zonder schadelijke chemicaliën, waardoor de bodem, lucht en water vrij blijven van verontreinigende stoffen die schade veroorzaken. Biologisch katoen produceert ongeveer 46% minder Co2 in vergelijking met standaard katoen.
  • Het gebruikt ook veel minder water om te verbouwen, omdat biologische katoentelers doorgaans veel meer gebruik maken van regen dan van irrigatie. Bovendien gebruiken biologische katoentelers nuttige insecten om ongewenste plagen te bestrijden in plaats van schadelijke chemicaliën te gebruiken, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd.
  • Het is ook bekend dat verschillende huidallergieën rechtstreeks verband houden met de chemicaliën die in de niet-biologische katoenteelt worden gebruikt.

 

Het doel

Granite road going through nature with a beautiful sky

Omdat we hennep gebruiken in onze kleding, is elk kledingstuk Co2 negatief, wat betekent dat de hennep tijdens het groeiproces meer Co2 heeft opgenomen dan de hoeveelheid Co2 die is gebruikt om de kleding te produceren. De combinatie tussen hennep en biologisch katoen resulteert in het feit dat de kleding nog steeds Co2 negatief is, maar minder dan wanneer we 100% hennepkleding zouden gebruiken. Ons doel is dan ook om het percentage hennep te verhogen en de kleding steeds duurzamer te maken, terwijl het nog steeds aantrekkelijk en comfortabel is voor de klant.

Als laatste informatie willen we graag ingaan op het feit waarom sommige bedrijven ongeveer 50% hennep en 50% katoen gebruiken. De reden dat dit percentage hennep hoger is dan bij ons, is dat deze kledingstukken bijna altijd gemaakt worden in landen als China of Bangladesh. Deze landen gebruiken nog steeds veel bestrijdingsmiddelen, chemicaliën en overtollig water om kleding te produceren. Dit resulteert in hennepkleding die een stuk minder duurzaam is en vol zit met chemicaliën. Het simpele feit is dat het op dit moment gewoon te duur is om 50/50 hennep en katoenen kleding te maken zonder gebruik te maken van chemicaliën of bestrijdingsmiddelen. Kijk bij hennepkleding altijd naar het land van herkomst, waar het gemaakt is, of waar het textiel vandaan komt. Ook de prijs is een goede indicator om te begrijpen of de kleding zo duurzaam mogelijk is. Een hoog percentage hennep terwijl het toch goedkoop is, is een indicator dat de kleding niet op de juiste manier is geproduceerd.

We hopen dat dit artikel je een beter inzicht heeft gegeven in de voordelen van het combineren van hennep met biologisch katoen, en waarom we voor deze manier van werken kiezen om ons doel te bereiken.

 

Older Post
Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

We have reserved your items for a limited time!

Shopping Cart

Your cart is currently empty

Shop now