Skip to content

Country

Small hemp leaf with a sundown background

Is Hennepkleding duurzaam? Duurzaamheidsvoordelen Van Hennepkleding.

Waarom Is Hennepkleding zo Duurzaam?

Hemp plant glowing in the sun

Als je ooit van hennepkleding hebt gehoord dan weet je waarschijnlijk dat een van de belangrijkste redenen dat het steeds populairder wordt is dankzij de duurzaamheidsvoordelen. In dit artikel besteden we aandacht aan waarom hennepkleding zo duurzaam is en wat het verschil is tussen de meest gebruikte textielstof voor kleding, katoen, en de nieuwe opkomende ster, hennep.

Allereerst is het belangrijk om een van de grootste redenen te noemen wat de hennepplant zo ontzettend duurzaam maakt. De hennepplant staat betekend als een “natural carbon trap” oftewel een natuurlijke koolstof val. De European Industrial Hemp Association zegt: “De productie van hennep is koolstofnegatief, wat betekent dat de hennepplant tijdens het groeiproces meer koolstof uit de atmosfeer absorbeert dan dat wordt uitgestoten door de apparatuur die wordt gebruikt tijdens de oogst, het verwerkingsproces en het transport”. Om hier een beeld bij te schetsen: 1 metrische ton hennep absorbeert 1,5 metrische ton Co2 uit de atmosfeer. De wereldwijde katoenteelt daarentegen is goed voor het uitstoten van 220 miljoen ton Co2 per jaar!

Een tweede eigenschap wat de hennep een stuk duurzamer maakt dan katoen is dat de hennepplant veel minder water nodig heeft om te groeien in vergelijking met katoen. Katoen heeft ongeveer 10.000 liter water nodig om ongeveer 1 kg kledingtextiel te produceren (dit is ongeveer 1 T-shirt en 1 spijkerbroek). Hennep daarentegen gebruikt slechts 2.719 liter water om dezelfde hoeveelheid kledingtextiel te maken. Dit komt voornamelijk door het feit dat hennep groeit als een onkruid waardoor het een stuk minder water nodig heeft.

Een andere goede vergelijking is de hoeveelheid land die nodig is om hennep te verbouwen. Hennep gebruikt slechts de helft van het landoppervlak in vergelijking tot katoen om dezelfde hoeveelheid textiel te verbouwen. Je kunt je alleen maar voorstellen hoeveel land we zouden kunnen gebruiken voor gunstigere zaken als alle katoenproductie zou worden vervangen door hennepproductie. Helaas is dit een toekomstvisie die niet voor het grijpen ligt, echter geloven wij zeker dat we hier ooit zullen komen. Over optimisme gesproken.

Een ander voordeel van hennep ten opzichte van katoen is ook een van de belangrijkste: het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Katoen verbruikt meer bestrijdingsmiddelen dan elk ander gewas ter wereld. Hoewel katoen slechts op 2,5% van de wereldwijde landbouwgrond wordt verbouwt, is het alsnog verantwoordelijk voor 16% van de bestrijdingsmiddelen die wereldwijd worden verbruikt. Hennep daarentegen heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig om te groeien. Dit komt wederom door het feit dat hennep groeit als onkruid. De hennepplant kan dan ook in bijna elk landschap worden verbouwt.

Als laatste is een kenmerk van de hennepplant de eigenschap om de grond te regenereren. Je kunt de hennepplant dan ook zien als een soort medicijn voor de grond, dankzij alle voedingsstoffen die de plant in de grond stopt. Omdat de wortels van de hennepplant ongeveer 3 meter diep groeien, zal de grond waarin hennep groeit altijd worden versterkt door zijn aanwezigheid. Dit betekend dat beschadigde grond wordt hersteld en er een breder scala aan gewassen kan worden verbouwd na het oogsten van de hennepplant.

Uit de vele duurzame keuzes die mensen kunnen maken om ons milieu te helpen, kan hennep worden beschouwd als een van de ultieme favoriete keuzes. De tip die wij iedereen dan ook willen meegeven is om tijdens het uitzoeken van nieuwe kleding altijd naar de productomschrijving te kijken. Als je hier “hennep of hemp” tussen ziet staan dan kan je met een gerust hart ademhalen met de gedachte dat je een keuze maakt waarmee je onze wereld positief beïnvloedt.

 

Older Post
Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

We have reserved your items for a limited time!

Shopping Cart

Your cart is currently empty

Shop now