Skip to content

Country

Language

Small plants growing in the ground

Daadwerkelijke Kost Katoenteelt Ten Opzichte Van Hennepteelt.

Daadwerkelijke Kost Katoenteelt Ten Opzichte Van Hennepteelt

Man and child walking through a corn field holding hands

Hoewel grote namen in de kledingindustrie tegenwoordig steeds meer gefocust zijn op het verlagen van de kostprijs van hun katoenen kleding, is het nadelige gevolg wat hierbij komt kijken dat de duurzaamheid vaak de dupe hiervan is. Om hier een beter beeld bij te krijgen zullen we vandaag iets meer duidelijkheid proberen te schetsen over het gehele proces van plant tot kledingstuk, bij zowel de hennepplant als bij de katoenplant, om de verschillen en voordelen hierbij beter te begrijpen.

Dit gehele proces van plant tot kledingstuk gebeurt in beide gevallen in een aantal stappen die enigszins op elkaar lijken. Echter is de daadwerkelijke Co2 kostprijs van beide textielsoorten heel verschillend. Eerst zullen we het proces van hoe een katoenenkledingstuk wordt gemaakt beschrijven, gevolgd door het proces van een hennepkledingstuk en uiteindelijk zullen beide processen naast elkaar worden gelegd om een beter beeld te geven van wat er nou daadwerkelijk nodig is om dezelfde hoeveel kleding te produceren van beide planten. Als je gelijk benieuwd bent naar het resultaat, staat beneden aan het artikel een vergelijking tussen beide processen.

Katoen

Close up of a cotton plant in a cotton field

Als eerste katoen. Dit proces is onderverdeeld in een aantal stappen.

 1. Teelt
De eerste stap is natuurlijk de teelt van de katoenplant. Dit gehele proces van het bezaaien tot oogsten duurt bij een katoenplant ongeveer 160 dagen1. Tijdens dit proces stoot de katoen plant een grote hoeveelheid Co2 uit. Om dit in perspectief te plaatsen: 1 ton katoen stoot ongeveer 1,8 ton Co2 uit2 tijdens de groei cyclus. De irrigatie van de katoenplant kost ongeveer 5.2 megaliter per hectare3. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is ook noodzakelijk tijdens het groeiproces. De katoenindustrie is goed voor ongeveer 6%4 van de jaarlijkse bestrijdingsmiddelen die jaarlijks worden gebruikt. Wereldwijd wordt jaarlijks ongeveer 2,5 miljard kg5 (2.540.117.272 kg) bestrijdingsmiddelen gebruikt. 6% hiervan is dus ongeveer 152.4 miljoen kg (152.407.315,14 kg) bestrijdingsmiddelen per jaar. Aangezien ongeveer 35 miljoen hectare6 aan katoen jaarlijks wereldwijd wordt verbouwt, gebruikt één hectare katoen ongeveer 4,36 kg bestrijdingsmiddelen (152,4 miljoen / 35 miljoen). Ook is er ongeveer 2x zoveel landoppervlak7 nodig bij katoen om dezelfde hoeveel textiel te maken in vergelijking met hennep. Na dit groeiproces wordt de katoenplant geoogst.
 1. Ginning (ontkorrelen/egreneren)

Dit proces, wat  ginning (egreneren) wordt genoemd, begint bij het drogen van de katoen waarna de katoenvezels worden gescheiden van de zaadjes. Voor dit proces wordt een ontkorrelmachine of egreneermachine8 gebruikt.

 1. Baalvezels

De katoenvezels worden samengeperst tot balen die hierna naar een textielfabriek worden gestuurd om te verwerken.

 1. Spinnen

De katoenvezels worden vervolgens strak in elkaar gedraaid om dikkere katoengaren te creëren.

 1. Weven/breien

Het garen wordt geweven door de draden op een weefgetouw in elkaar te vlechten of gebreid door de draden met behulp van naalden in elkaar te grijpen.

 1. Verven

De stof wordt door een hete verfoplossing gehaald en vervolgens door rollen geperst om overtollige vloeistof te verwijderen. Dit verven is een ontzettend Co2 kostbaar proces. Er wordt ongeveer 125 liter water gebruikt voor 1 kg katoen9. Ook is er een hoop energie nodig om het water te verwarmen en stomen om een gewenst resultaat te behalen.

 1. Snijden en naaien

De afgewerkte stukken stof worden gesneden en aan elkaar genaaid om kleding en andere textielproducten te maken.

Dit gehele proces is zeer arbeidsintensief en hiervoor worden dan ook een hoop machines en chemische stoffen gebruikt om het uiteindelijke gewenste resultaat te halen. Door de ontwikkeling van de kledingindustrie die lang gericht is geweest op alles zo snel en goedkoop mogelijk te maken, is er niet veel rekening mee gehouden om dit proces duurzaam te maken.

 

Hennep

Hemp field from the bottom

Het proces van hoe de hennep wordt verwerkt tot kleding heeft een aantal andere stappen.

 1. Teelt

Ook de hennepplant moet natuurlijk geteeld worden. Bij de hennepplant duurt dit proces, aan de hand van welk artikel je raadpleegt, ongeveer 60 tot 120 dagen10  en de hennepplant staat erom bekend dat deze 2x per jaar geteeld kan worden in tegenstelling tot katoen die 1x per jaar geteeld wordt. Hierom kan er dus ook 2x zoveel Co2 worden geabsorbeerd.  Tijdens dit proces heeft de hennepplant de eigenschap om meer Co2 uit de atmosfeer te halen dan dat het nodig heeft om te groeien, ongeveer anderhalf keer zoveel. 1 ton hennep absorbeert ongeveer 1,63 ton Co211. Het is lastig om de specifieke hoeveelheid water te vinden die hennep nodig heeft per hectare. Wel is op internet te vinden dat hennep ongeveer 50% minder water nodig heeft per seizoen. Hierom kan je er van uit gaan dat hennep 50% van deze 5.2 megaliter van katoen gebruikt wat uitkomt op 2.6 megaliter per hectare12. Hennep heeft, in tegenstelling tot katoen, geen bestrijdingsmiddelen nodig om te groeien aangezien de plant vanuit nature resistent is tegen ongedierte etc13. Na dit proces wordt de hennepplant geoogst.

 1. Retting (Roten)

De hennepvezels worden van de schors losgemaakt door het proces van roten14. Hierbij moet de schors, die de vezels aan de kern van de stengel bindt, worden afgebroken. Zo worden de lange bastvezels gescheiden van de niet-vezelbestanddelen. Dit kan op een natuurlijke manier of met hulp van enzymen.

 1. Breken

Eerst worden er rollers gebruikt om de stengels te breken. Vervolgens worden de vezels van de houtige kern gescheiden. Deze vezels worden gebruikt voor textiel en de houtige kern wordt gebruikt om ander materiaal te maken. Als laatste worden de vezels gekamd om deze op één lijn te krijgen en ongewenste houtachtige deeltjes te verwijderen.

 1. Spinnen

Nadat de vezels sterker worden gemaakt door middel van het draaien van de vezels, worden de hennepvezels samen gesponnen om, net als bij katoen, de dikkere garens te maken.

 1. Mengen

Deze stap is bedoelt om de hennep te mengen met andere textielstoffen zoals biologisch katoen of wol om de sterkte van de hennepgaren te behouden maar de uiteindelijke textielstof zachter te krijgen.

 1. Weven/breien

Net als bij katoen, wordt de hennepgaren geweven door de draden op een weefgetouw in elkaar te vlechten of gebreid door de draden met behulp van naalden in elkaar te grijpen.

 1. Verven

Bij het proces om de stoffen te verven is het lastig om te vinden hoeveel water er precies nodig is. Hierom gaan we er maar van uit dat dit hetzelfde is als bij katoen. Het is mogelijk om te vinden hoeveel water er wordt gebruikt om 1kg katoenenkleding te maken en 1kg hennepkleding, hierom gebruiken we dit getal als uiteindelijke vergelijking tussen de twee textielstoffen en laten we het watergebruik bij dit proces achterwegen.

 1. Snijden en naaien

De afgewerkte stukken stof worden gesneden en aan elkaar genaaid om kleding en andere textielproducten te maken.

Zoals je kan zien is het gehele proces van het verwerken van de hennepplant tot bruikbare textiel iets anders dan bij katoen. Het verschilt ook per fabriek hoe de hennepplant wordt verwerkt. Het idee hierachter is dat henneptextiel in de basis zeer duurzaam is alleen dat een fabriek er natuurlijk voor kan kiezen om toch slechte chemische stoffen te gebruiken. Hierbij is het ook goed om te weten dat aangezien hennep binnen bepaalde industrieën een duurzame naam heeft, dat veel fabrieken er dan ook voor kiezen om het gehele proces zo duurzaam mogelijk te houden aangezien dit is waar de klant meestal naar opzoek is, een kledingstuk die op een duurzame en verantwoorde manier is geproduceerd.

Vergelijking

Woman holding two piles of coints showcasing inequality

Als je beide processen naast elkaar legt, wordt het snel duidelijk wat de verschillen zijn in duurzaamheidsverschillen zijn bij beide planten. Hieronder een korte samenvatting van de verschillen in duurzaamheid tussen katoenenkleding en hennepkleding die voornamelijk vorm krijgt tijdens het teeltproces van beide planten.

Groeiperiode:

Katoen: 160 dagen

Hennep: 60 tot 120 dagen

 

Co2 uitstoot:

Katoen: 1 ton katoen stoot 1,8 ton Co2 uit.

Hennep: 1 ton hennep absorbeert 1,63 ton Co2.

 

Watergebruik bij teelt:

Katoen: 5.2 megaliter per hectare

Hennep: 2.6 megaliter per hectare

 

Watergebruik in totaal15:

Katoen: 10.000 liter per 1 kg

Hennep: 2.719 liter per 1 kg

 

Bestrijdingsmiddelen:

Katoen: 4,36 kg per hectare

Hennep: geen bestrijdingsmiddelen

 

Er is geen expert voor nodig om te zien dat er een groot verschil zit in hoe beide processen een plant omtoveren tot een kledingstuk voor de consument. Aangezien de ontwikkeling van katoen grote stappen heeft gemaakt in tijden dat de industrie voorop stond en duurzaamheid niet van toepassing was, is hier dan ook nauwelijks tot geen focus op gelegd. Nu hennep momenteel zijn eigen ontwikkeling meemaakt, is het fijn om te weten dat deze ontwikkeling nu vooral gepaard gaat met het zo duurzaam mogelijk maken van het proces die de hennepplant omtovert tot een veelbelovend kledingstuk.

 

Indien het lastig is om specifieke getallen te vinden bij elk feit aangezien hennep een stuk minder onderzoek heeft kunnen ervaren dan andere textielplanten, verschillen veel cijfers op het internet met elkaar. Toch is het goed om op gevalideerde websites je informatie te vinden en sceptisch te blijven in alles wat je leest. Hieronder staat dan ook een bronvermelding met waar elk getal vandaan komt.

 

Bronvermelding katoen:

 1. Teelt

(Cotton, 2018)1

(Farnworth, 2015)2

(Cotton Australia)3

(Claydon, 2021)4

(Alavanja, 2010)5

(WWF)6

(EasyEcoTips, 2021)7

 1. Ginning

(Wikipedia-bijdragers, 2018)8

 1. Verven

(Plug and Play Tech Center)9

Gehele proces:

(Dutfield, 2020)

 

Bronvermelding hennep:

 1. Teelt

(Bennet, 2019) 60 dagen10

(Bellotto, 2022)90 tot 120 dagen10

(Grout, 2020)11

(Palmer, 2011)12

(Kelly, 2020)13

 1. Roten

(Wikipedia-bijdragers, 2022)14

Gehele proces:

(Vivek, 2021)

 

Totaal watergebruik:

(Averink, 2015)15

Bibliografie

Alavanja, M. C. (2010, September 27). Pesticides Use and Exposure Extensive Worldwide. Opgehaald van NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2946087/

Averink, J. (2015, September). Global water footprint of industrial hemp textile. Opgehaald van utwente.nl: https://essay.utwente.nl/68219/1/Averink,%20J.%200198501%20openbaar.pdf

Bellotto, M. (2022, Februari 4). Hemp is proving to be the fabric with the lowest ecological footprint. Opgehaald van Lampoon Magazine: https://www.lampoonmagazine.com/article/2021/03/28/hemp-fabric-lowest-ecological-footprint/

Bennet, C. (2019, Februari 25). How to Grow Hemp for CBD, Seed or Fiber. Opgehaald van thedailyscoop.com: https://www.thedailyscoop.com/news/retail-industry/how-grow-hemp-cbd-seed-or-fiber#:~:text=The%20plants%20grow%20rapidly%2C%20and,fiber%20is%20ready%20for%20harvest.

Claydon, S. (2021, December 10). Cotton. Opgehaald van Pesticide Action Network UK: https://www.pan-uk.org/cotton/#:~:text=Globally%2C%20this%20crop%20covers%20just,any%20other%20single%20major%20crop.

Cotton Australia. (sd). How Cotton Is Grown. Opgehaald van Cottonaustralia: https://cottonaustralia.com.au/assets/general/Education-resources/CA-resources/CEK_Chap_5B_How_Cotton_is_Grown.pdf

Cotton, B. (2018, Augustus 22). The Journey of Cotton: Harvesting. Opgehaald van Barnhardt Purified Cotton: https://barnhardtcotton.net/blog/journey-of-cotton-harvesting/#:~:text=Cotton%20is%20fully%20mature%20and,the%20cotton%20plants%20for%20harvesting.

Dutfield, S. (2020, Februari 4). How is the cotton plant turned into clothes? Opgehaald van How It Works: https://www.howitworksdaily.com/creating-cotton-how-is-the-cotton-plant-turned-into-clothes/

EasyEcoTips. (2021, Februari 22). Hemp vs. Cotton clothes. Opgehaald van EasyEcoTips: https://easyecotips.com/hemp-vs-cotton/

Farnworth, G. (2015, September). Cool cotton. Opgehaald van Soilassociation: https://www.soilassociation.org/media/11662/coolcotton.pdf

Grout, L. (2020, December 26). Carbon Sequestration: Harvesting carbon from Hemp – Hemp Farms Australia. Opgehaald van Hemp farms Australia: https://hempfarmsaustralia.com.au/carbon-sequestration-harvesting-carbon-from-hemp/#:%7E:text=Throughout%20the%20120%20day%20crop,1.62%20tonnes%20of%20CO2.

Kelly, R. (2020, Februari 20). The Sustainability of Hemp. Opgehaald van The Hemp Pantry: https://www.thehemppantry.com/mainblog/the-sustainability-of-hemp#:~:text=Hemp%20can%20be%20grown%20with,commercial%20crops%20need%20to%20survive.

Palmer, B. (2011, April 12). High on Environmentalism. Opgehaald van Slate Magazine: https://slate.com/technology/2011/04/hemp-versus-cotton-which-is-better-for-the-environment.html

Plug and Play Tech Center. (sd). How Sustainable Dyeing is Changing the Textile Industry. Opgehaald van Plug and Play Tech Center: https://www.plugandplaytechcenter.com/resources/how-sustainable-dyeing-changing-textile-industry/#:%7E:text=Dyeing%20cotton%20is%20particularly%20water,necessary%20for%20the%20desired%20finish.

Vivek, V. (2021, December 5). Your T-shirt adds 6 KG of CO2 in Air. Know How Choosing Hemp can bring it down to Zero. Opgehaald van Hemp Foundation: https://hempfoundation.net/your-t-shirt-adds-6-kg-of-co2-in-air-know-how-choosing-hemp-can-bring-it-down-to-zero/

Wikipedia-bijdragers. (2018, Februari 16). Ontkorrelmachine. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontkorrelmachine

Wikipedia-bijdragers. (2022, Maart 14). Roten. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roten

WWF. (sd). Cleaner, greener cotton. Opgehaald van awsassets.panda: http://awsassets.panda.org/downloads/cotton_for_printing_long_report.pdf

 

Older Post
Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

We have reserved your items for a limited time!

Shopping Cart

Your cart is currently empty

Shop now