Ga naar de inhoud

Land

Taal

Small plants growing in the ground

Daadwerkelijke Kost Katoenteelt Ten Opzichte Van Hennepteelt.

Daadwerkelijke Kost Katoenteelt Ten Opzichte Van Hennepteelt

Terwijl grote namen in de kledingindustrie tegenwoordig steeds meer gefocust zijn op het verlagen van de prijs van hun katoenen kleding, is het versleten waardoor wat soms komt kijken dat de duurzaamheid vaak de dupe is. Om hier een beter beeld te krijgen bij het verkrijgen van iets meer duidelijkheid, proberen we het hele proces van plant tot probleem te schetsen, zowel bij de hennepplant als bij de katoenplant, om de verschillen en voordelen beter te begrijpen.

Dit hele proces van installatie tot overlapping gebeurt in beide gevallen in een aantal stappen die naast elkaar lijken. Echter is de verwachte Co2-prijs van beide textielsoorten heel verschillend. Eerst zullen we het proces van hoe een katoenen kledingstuk wordt gemaakt beschrijven, gevolgd door het proces van een hennepkledingstuk en uiteindelijk zullen beide processen naast elkaar worden gelegd om een ​​beter beeld te geven van wat er nou waarschijnlijk nodig is om evenveel kleding te produceren van beide planten. Als je gelijk benieuwd bent naar het resultaat, staat beneden aan het artikel een vergelijking tussen beide processen.

katoen

Als eerste katoen. Dit proces is afgebroken in een aantal stappen.

  1. Teelt
De eerste stap is natuurlijk de teelt van de katoenplant. Dit hele proces van zaaien tot oogsten duurt bij een katoenplant ongeveer 160 dagen 1 . Tijdens dit proces stoot de katoenplant een grote hoeveelheid Co2 uit. Om dit in perspectief te plaatsen: 1 ton katoen stoot ongeveer 1,8 ton Co2 uit 2 tijdens de groeicyclus . De irrigatie van de katoenplant kost ongeveer 5,2 megaliter per hectare 3 . Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is ook noodzakelijk tijdens het groeiproces. De katoenindustrie is goed voor ongeveer 6% 4 van de jaarlijkse bestrijdingsmiddelen die jaarlijks worden gebruikt. Wereldwijd wordt ongeveer 2,5 miljard kg 5 (2.540.117.272 kg) bestrijdingsmiddelen gebruikt. 6% hiervan is dus ongeveer 152,4 miljoen kg (152.407.315,14 kg) bestrijdingsmiddelen per jaar. Aangezien ongeveer 35 miljoen hectare 6 aan katoen jaarlijks wereldwijd wordt verbouwt, gebruikt één hectare katoen ongeveer 4,36 kg bestrijdingsmiddelen (152,4 miljoen / 35 miljoen). Ook is er ongeveer 2x zoveel landoppervlak 7 nodig bij katoen om evenveel textiel te maken in vergelijking met hennep. Na dit groeiproces wordt de katoenplant geoogst.
  1. Egreneren (ontkorrelen/egreneren)

Dit proces, wat egreneren (egreneren) wordt genoemd, begint bij het drogen van de katoen waarbij de katoenvezels worden gescheiden van de zaadjes. Voor dit proces wordt een ontkorrelmachine of egreermachine 8 gebruikt.

  1. Baalvezels

De katoenvezels worden samengeperst tot balen die daarna naar een textielfabriek worden gestuurd om te verwerken.

  1. Spinnen

De katoenvezels worden vervolgens strak in elkaar gewikkeld om dikkere katoengaren te creëren.

  1. Weven/breien

Het garen wordt omringd door de draden op een weefgetouw in elkaar te vlechten of gebreid door de draden met behulp van naalden in elkaar te grijpen.

  1. Verven

De stof wordt door een verfoplossing verkregen en vervolgens door rollen geperst om mogelijke vloeistof te verwijderen. Dit verven is een enorm Co2-authentiek proces. Er wordt ongeveer 125 liter water gebruikt voor 1 kg katoen 9 . Er is ook een hoop energie nodig om het water te verwarmen en te stomen om een ​​gewenst resultaat te behalen.

  1. Snijden en naaien

De afgewerkte stukken stof worden gesneden en aan elkaar genaaid om kleding en andere textielproducten te maken.

Dit hele proces is zeer arbeidsintensief en hiervoor kunnen ook een hoepelmachine en chemische stoffen worden gebruikt om het aanvankelijke resultaat te halen. Door de ontwikkeling van de kledingindustrie die lang gericht is geweest op alles zo snel en goedkoop mogelijk te maken, is er niet veel rekening mee gehouden om dit proces duurzaam te maken.

 

Hennep

Het proces van hoe de hennep wordt verwerkt tot kleding heeft een aantal andere stappen.

  1. Teelt

Ook de hennepplant moet natuurlijk gekweekt worden. Bij de hennepplant duurt dit proces, aan de hand van welk artikel je raadpleegt, ongeveer 60 tot 120 dagen 10 en de hennepplant staat erom bekend dat deze 2x per jaar verbouwd kan worden in tegenstelling tot katoen die 1x per jaar wordt gegroeid. Hierom kan er dus ook 2x zoveel Co2 worden geabsorbeerd. Tijdens dit proces heeft de hennepplant de ondergrond om meer Co2 uit de atmosfeer te halen dan dat het nodig heeft om te groeien, ongeveer gedeeld keer zo groot. 1 ton hennep absorbeert ongeveer 1,63 ton Co2 11 . Het is lastig om de specifieke hoeveelheid water te vinden die hennep nodig heeft per hectare. Wel is op internet te vinden dat ongeveer 50% minder water per seizoen nodig is. Hierom kan je er van uitgaan dat hennep 50% van deze 5.2 megaliter van katoen gebruikt wat oplopend is tot 2.6 megaliter per hectare 12 . Hennep heeft, in tegenstelling tot katoen, geen bestrijdingsmiddelen nodig om te groeien, de plant vanuit nature resistent is tegen ongedierte enz. 13 . Na dit proces wordt de hennepplant geoogst.

  1. Roten (Roten)

De hennepvezels worden van de schors losgemaakt door het proces van roten 14 . Soms moeten de schors, de vezels aan de kern van de stengelbinding, worden afgebroken. Zo worden de lange bastvezels gescheiden van de niet-vezelbestanddelen. Dit kan op een natuurlijke manier met behulp van enzymen.

  1. Breken

Eerst worden er rollers gebruikt om de stengels te breken. Vervolgens worden de vezels van de houtige kern gescheiden. Deze vezels worden gebruikt voor textiel en de houtige kern wordt gebruikt om ander materiaal te maken. Als laatste worden de vezels gekamd om deze op één lijn te krijgen en bepaalde houtachtige deeltjes te verwijderen.

  1. Spinnen

Nadat de vezels sterker worden gemaakt door middel van het draaien van de vezels, worden de hennepvezels samen gesponnen om, net als bij katoen, de dikkere garens te maken.

  1. Mengen

Deze stap is bedoeld om de hennep te mengen met andere textielstoffen zoals biologisch katoen of wol om de sterkte van de hennepgaren te behouden maar de versmolten textielstof zachter te krijgen.

  1. Weven/breien

Net als bij katoen, wordt de hennepgaren bevestigd door de draden op een weefgetouw in elkaar te vlechten of gebreid door de draden met behulp van naalden in elkaar te grijpen.

  1. Verven

Bij het proces om de stoffen te verven is het lastig om te vinden hoeveel water er precies nodig is. Hierom gaan we er maar van uit dat dit hetzelfde is als bij katoen. Het is mogelijk om te vinden hoeveel water er wordt gebruikt om 1kg katoenen kleding te maken en 1kg hennepkleding, hierom gebruiken we dit getal als verkorte vergelijking tussen de twee textielstoffen en laten we het watergebruik bij dit proces achterwegen.

  1. Snijden en naaien

De afgewerkte stukken stof worden gesneden en aan elkaar genaaid om kleding en andere textielproducten te maken.

Zoals je kunt zien is het hele proces van de verwerking van de hennepplant tot bruikbaar textiel iets anders dan bij katoen. Het verschilt ook per fabriek hoe de hennepplant wordt verwerkt. Het idee hierachter is dat henneptextiel in de basis zeer duurzaam is alleen dat een fabriek er natuurlijk voor kan kiezen om toch slechte chemische stoffen te gebruiken. Dit is ook goed om te weten dat hennep binnen bepaalde industrieën een duurzame naam heeft, dat veel fabrieken er dan ook voor kiezen om het hele proces zo duurzaam mogelijk te houden dit is waar de klant automatisch naar opzoek is, een configuratie die op een duurzame en verantwoorde manier wordt geproduceerd.

vergelijken

Als je beide processen naast elkaar legt, wordt het snel duidelijk wat de verschillen zijn in duurzaamheidsverschillen tussen beide planten. samengesteld een korte samenvatting van de verschillen in duurzaamheid tussen katoenen kleding en hennepkleding die voornamelijk vorm krijgt tijdens het teeltproces van beide planten.

Groeiperiode:

Katoen: 160 dagen

Hennep: 60 tot 120 dagen

 

Co2-uitstoot:

Katoen: 1 ton katoen stoot 1,8 ton Co2 uit .

Hennep: 1 ton hennep absorbeert 1,63 ton Co2 .

 

Watergebruik door teelt:

Katoen: 5,2 megaliter per hectare

Hennep: 2,6 megaliter per hectare

 

Watergebruik in totaal 15 :

Katoen: 10.000 liter per 1 kg

Hennep: 2.719 liter per 1 kg

 

Bestrijdingsmiddelen :

Katoen: 4,36 kg per hectare

Hennep: geen bestrijdingsmiddelen

 

Er is geen expert nodig om te zien dat er een groot verschil zit in hoe beide processen een fabriek omtoveren tot een probleem voor de consument. Aangezien de ontwikkeling van katoen grote stappen heeft gemaakt in tijden dat de industrie voorop stond en duurzaamheid niet van toepassing was, is hier dan ook nauwelijks tot geen focus op gelegd. Nu hennep momenteel zijn eigen ontwikkeling meemaakt, is het fijn om te weten dat deze ontwikkeling nu grotendeels vergelijkbaar gaat met het zo duurzaam mogelijk maken van het proces dat de hennepplant omtovert tot een beetje verdeeld.

 

Als het lastig is om specifieke getallen te vinden bij elk feit dat een stuk minder onderzoek heeft ervaren dan andere textielplanten, verschillen veel cijfers op het internet met elkaar. Toch is het goed om op gevalideerde websites je informatie te vinden en sceptisch te blijven in alles wat je leest. Begin staat dan ook een bronvermelding met waar elk getal vandaan komt.

 

Bronvermelding katoen:

  1. Teelt

(Katoen, 2018) 1

(Farnworth, 2015) 2

(Katoen Australië) 3

(Claydon, 2021) 4

(Alavanja, 2010) 5

(WWF) 6

(EasyEcoTips, 2021) 7

  1. Grennen

(Wikipedia-bijdragers, 2018) 8

  1. Verven

(Plug en Play Tech Center) 9

Geheel proces:

(Dutfield, 2020)

 

Bronvermelding hennep:

  1. Teelt

(Bennet, 2019) 60 dagen 10

(Bellotto, 2022)90 tot 120 dagen 10

(Grout, 2020) 11

(Palmer, 2011) 12

(Kelly, 2020) 13

  1. Roten

(Wikipedia-bijdragers, 2022) 14

Geheel proces:

(Vivek, 2021)

 

Totaal watergebruik :

(Averink, 2015) 15

Bibliografie

Alavanja, MC (2010, 27 september). Pesticidengebruik en blootstelling uitgebreid wereldwijd. Opgehaald van NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2946087/

Averink, J. (2015, september). Wereldwijde watervoetafdruk van industrieel henneptextiel. Opgehaald van utwente.nl: https://essay.utwente.nl/68219/1/Averink,%20J.%200198501%20openbaar.pdf

Bellotto, M. (2022, 4 februari). Hennep blijkt de stof te zijn met de laagste ecologische voetafdruk. Opgehaald van Lampoon Magazine: https://www.lampoonmagazine.com/article/2021/03/28/hemp-fabric-lowest-ecological-footprint/

Bennet, C. (2019, 25 februari). Hoe hennep te kweken voor CBD, zaad of vezels. Opgehaald van thedailyscoop.com: https://www.thedailyscoop.com/news/retail-industry/how-grow-hemp-cbd-seed-or-fiber#:~:text=The%20plants%20grow%20rapidly%2C %20en,vezel%20is%20klaar%20voor%20oogst.

Claydon, S. (2021, 10 december). Katoen. Opgehaald van Pesticide Action Network UK: https://www.pan-uk.org/cotton/#:~:text=Globally%2C%20this%20crop%20covers%20just,any%20other%20single%20major%20crop.

Katoen Australië. (sd). Hoe katoen wordt verbouwd. Opgehaald van Cottonaustralia: https://cottonaustralia.com.au/assets/general/Education-resources/CA-resources/CEK_Chap_5B_How_Cotton_is_Grown.pdf

Katoen, B. (2018, 22 augustus). De reis van katoen: oogsten. Opgehaald van Barnhardt Purified Cotton: https://barnhardtcotton.net/blog/journey-of-cotton-harvesting/#:~:text=Cotton%20is%20fully%20mature%20and,the%20cotton%20plants%20for%20harvesting.

Dutfield, S. (2020, 4 februari). Hoe wordt de katoenplant omgezet in kleding? Opgehaald van How It Works: https://www.howitworksdaily.com/creating-cotton-how-is-the-cotton-plant-turned-into-clothes/

EasyEcoTips. (2021, 22 februari). Hennep versus katoenen kleding. Opgehaald van EasyEcoTips: https://easyecotips.com/hemp-vs-cotton/

Farnworth, G. (2015, september). Koel katoen. Opgehaald van Soilassociation: https://www.soilassociation.org/media/11662/coolcotton.pdf

Grout, L. (2020, 26 december). Koolstofvastlegging: koolstof uit hennep oogsten – Hemp Farms Australia. Opgehaald van hennepkwekerijen Australië: https://hempfarmsaustralia.com.au/carbon-sequestration-harvesting-carbon-from-hemp/#:%7E:text=Throughout%20the%20120%20day%20crop,1.62%20tonnes%20of %20CO2.

Kelly, R. (2020, 20 februari). De duurzaamheid van hennep. Opgehaald van The Hemp Pantry: https://www.thehemppantry.com/mainblog/the-sustainability-of-henp#:~:text=Hemp%20can%20be%20grown%20with,commercial%20crops%20need%20to%20survive .

Palmer, B. (2011, 12 april). Hoog op milieubewustzijn. Opgehaald van Slate Magazine: https://slate.com/technology/2011/04/hemp-versus-cotton-which-is-better-for-the-environment.html

Plug en Play Tech Center. (sd). Hoe duurzaam verven de textielindustrie verandert. Opgehaald van Plug and Play Tech Center: https://www.plugandplaytechcenter.com/resources/how-sustainable-dyeing-changing-textile-industry/#:%7E:text=Dyeing%20cotton%20is%20particularly%20water,necessary %20voor%20de%20gewenste%20afwerking.

Vivek, V. (2021, 5 december). Je T-shirt voegt 6 kg CO2 toe aan de lucht. Weet hoe het kiezen van hennep het tot nul kan terugbrengen. Opgehaald van Stichting Hemp: https://hempfoundation.net/your-t-shirt-adds-6-kg-of-co2-in-air-know-how-choosing-hemp-can-bring-it-down-to -nul/

Wikipedia-bijdragers. (2018, 16 februari). Ontkorrelmachine. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontkorrelmachine

Wikipedia-bijdragers. (2022, 14 maart). Roten. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roten

WNF. (sd). Schoner, groener katoen. Opgehaald van awsassets.panda: http://awsassets.panda.org/downloads/cotton_for_printing_long_report.pdf

 

Ouder bericht
Nieuwer bericht

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

We hebben uw artikelen voor een beperkte tijd gereserveerd!

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu