Skip to content

Country

Language

Close up of thread going through a needle

Welke Producten Kan Je Maken Van Hennep?

Top 5 Producten Die Gemaakt Kunnen Worden Van Hennep.

Sewing machine

Hennep wordt al zo’n 10.000 jaar door de mens gecultiveerd en verwerkt tot bruikbare producten. De variatie aan producten die gemaakt kunnen worden van de hennepplant is dan ook enorm. Over het algemeen kun je van hennep ongeveer 25.000 verschillende producten maken! Om de vraag “Wat kan je allemaal van hennep maken?” te beantwoorden, zetten we hier 5 producten in de spotlights die momenteel van hennep worden gemaakt.

 

1. Kleding

Different colour clothing hanging on a rack

Het zal niet als een verrassing komen, maar een van de belangrijkste producten die wordt gemaakt van hennep is kleding. Het proces is vrij eenvoudig. De stengel van de hennepplant bestaat uit lange vezels. Zodra deze vezels van de stengel worden afgehaald, is het mogelijk om de hennepvezels samen te weven om er zo garen van te maken. Dit garen kan vervolgens tot een stof worden geweven en tot kleding worden verwerkt. Met als uiteindelijke resultaat: kleding gemaakt van hennep!

Deze afgewerkte stof heeft vele voordelen ten opzichte van reguliere katoenen kleding. Doordat de hennepvezels veel sterker zijn, heeft de kleding een treksterkte die 3 keer groter is dan die van katoen. Een ander groot voordeel van hennepkleding is dat deze de eigenschap heeft om lichaamstemperatuur te reguleren. Dit betekent dat de kleding je lichaamstemperatuur reguleert om je warm te houden in de winter en koel in de zomer. Ook zorgt hennepkleding ervoor dat lichaamsvocht wordt geabsorbeerd en vrijgelaten wat helpt tegen zweten.

 

2. Papier

Open book with white pages

Een ander belangrijk product dat je van hennep kunt maken is papier. Van de vezels kan pulp worden gemaakt. Deze pulp wordt gemengd met water om er zo papier van te maken.

Momenteel wordt papier voornamelijk van bomen gemaakt. Naast het feit dat het een stuk duurzamer zou zijn om papier van hennep te maken, in plaats van hout van bomen, is henneppapier ook een stuk sterker. Hennepvezels bieden een 4 tot 5 keer langere vezel, wat zorgt voor een aanzienlijk hogere scheurweerstand en treksterkte. De reden waarom henneppapier tegenwoordig niet zoveel wordt gebruikt als papier gemaakt van bomen, is omdat de huidige productieprocessen van de papierindustrie zijn geoptimaliseerd voor hout. Hierdoor zijn de productiekosten van henneppapier een stuk hoger dan voor papier gemaakt van bomen.

 

3. Plastic

 Man with blue glove holding a red bottle cap

Het derde belangrijke product dat gemaakt kan worden van hennep is plastic, of beter gezegd, bio-plastic. Het belangrijkste aan hennepplastic is dat het veel duurzamer is dan gewoon plastic. Terwijl normaal plastic ongeveer 500 tot 1000 jaar nodig heeft om af te breken, heeft dit op hennep gebaseerde alternatief slechts 3 tot 6 maanden nodig om af te breken. Hennepplastic zorgt ook voor de mogelijkheid om onbeperkt te worden gerecycled. Een ander groot voordeel is dat deze bio-plastic niet giftig is. Normaal plastic kan hormoon ontregelaars bevatten die kunnen leiden tot geboorteafwijkingen, kanker, leerproblemen en meer. Hennepplastic bevat geen van de schadelijke gifstoffen die in plastic zitten. Het is niet moeilijk voor te stellen wat voor positieve impact hennepplastic kan hebben op onze planeet en al haar bewoners.

Leuk weetje: sommige autofabrikanten, zoals BMW, gebruiken al plastic dat deels gemaakt is van hennep in hun auto’s.

 

4. Brandstof

Gas station at night with beautiful background

Vervolgens komen we uit bij een product waarvan je het misschien niet had verwacht: brandstof. Hennep biedt de mogelijkheid om biobrandstof te maken. Dit proces wordt cellulolyse genoemd. Materialen van de hennepplant worden versnipperd en verhit waardoor er cellulose vrij komt. Vervolgens worden enzymen gebruikt om de cellulose af te breken tot suikers die omgezet worden in ethanol. Ten slotte wordt de ethanol gezuiverd en gedestilleerd tot biobrandstof. De twee belangrijkste soorten brandstof die je van hennep kunt maken, zijn hennepbiodiesel en hennepethanol.

Van alle brandstofgewassen die we zouden kunnen verbouwen op een schaal om de wereld van brandstof te voorzien, is hennep de meest kostefficiënte en waardevolle. Een van de belangrijkste redenen waarom hennep verboden werd tijdens de “War on Drugs” was omdat grote oliemaatschappijen de potentie zagen van biodiesel gemaakt van hennep en dus concurrentie vreesden. Dit laat al zien wat voor impact biobrandstof gemaakt van hennep zou kunnen hebben gehad. Maar nu landen gedwongen worden om meer duurzame opties te zoeken voor brandstof in de strijd tegen klimaatverandering, kan hennep een tweede kans krijgen om zijn waarde te laten zien.

 

5. Bouwmaterialen

Image of blocks of cement laying on top of a shovel

Het belangrijkste bouwmateriaal dat je van hennep kunt maken is kalkhennep (officiële benaming: hempcrete). Dit alternatief voor beton is gemaakt door de stam (hurd) van de hennepplant te mengen met kalk en water. Hempcrete weegt slechts een achtste in vergelijking met beton.

Deze hempcrete heeft veel voordelen ten opzichte van andere bouwmaterialen. Hempcrete is vuurbestendig, niet giftig, duurzaam, ademend en zeer isolerend. Dit betekent ook dat deze kalkhennep een perfecte natuurlijke isolatie kan zijn voor woningen. Het zorgt ervoor dat je huis warm blijft in de winter is en koel in de zomer. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die zich richten op het bouwen met hennep als vervanging voor beton. Kalkhennep (of hempcrete) heeft nog een lange weg te gaan, maar er wordt momenteel steeds meer vooruitgang geboekt.

Zoals we in het begin van dit artikel al hebben aangegeven, zijn de mogelijkheden van producten die je van hennep kunt maken eindeloos. Het enige probleem is dat hennep lange tijd een imagoprobleem heeft gehad omdat het als illegaal werd gezien door de associatie die werd gemaakt tussen hennep en marihuana. Hierdoor heeft hennep niet de mogelijkheid gekregen om dezelfde infrastructurele groei mee te maken als zijn tegenhangers. Maar dat is gelukkig aan het veranderen. Als de vraag naar producten gebaseerd op hennep blijft stijgen, dan zal deze infrastructuur meegroeien. En wij geloven dat hennep de komende jaren een leidende rol zal spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Hennep is de oplossing voor veel van onze hedendaagse problemen.

 

Older Post
Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

We have reserved your items for a limited time!

Shopping Cart

Your cart is currently empty

Shop now