Skip to content

Country

Language

Old books stacked next to eachother

Top 10 Historische Feiten Over Hennep.

Top 10 Historische Feiten Over Hennep.

Pile of old books on a table

Hennep is de laatste decennia steeds populairder geworden. Veel mensen leren nu pas over alle voordelen die de hennepplant te bieden heeft. Wat veel mensen niet weten over hennep is dat het een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de mensheid. Vandaag nemen we een kijkje naar 10 interessante feiten over hennep die je waarschijnlijk nog niet wist.

 

1. Wanneer werd hennep voor het eerst gebruikt?

 

Hennep wordt al zo'n 10.000 jaar geteeld. Men denkt dat de teelt van hennep zijn oorsprong heeft in Centraal-Azië. De eerste sporen van hennep werden rond 8.000 v. Chr. in Aziatische streken gevonden. Deze sporen zijn vondsten van aardewerk en hennepzaad en -olie die in China als voedsel werden gebruikt. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle eer naar China gaat. Het gebruik van hennep in de geschiedenis komt voor in veel verschillende landen. Bijvoorbeeld Egypte, Rusland, Griekenland en Italië.

 

2. Papier gemaakt van hennep was heel populair.

 

Tot 1883 werd ongeveer 75% tot 90% van al het papier in de wereld gemaakt van cannabis hennepvezel. Rond deze tijd werden objecten zoals bijbels, landkaarten, papiergeld, aandelen en obligaties, en kranten allemaal geschreven op papier dat van hennep was gemaakt. Dit komt omdat henneppapier van zeer goede kwaliteit is en langer meegaat dan papier van katoen. Twee beroemde boeken die op henneppapier werden geschreven, zijn de Gutenbergbijbel (15e eeuw) en de King Jamesbijbel (17e eeuw). Zelfs Alice in Wonderland werd op henneppapier geschreven! Er ging lange tijd zelfs een idee rond dat de Onafhankelijkheidsverklaring van Amerika op henneppapier werd geschreven, maar dit is slechts gedeeltelijk waar omdat alleen de eerste twee versies op henneppapier werden geschreven. Op 19 juli 1776 gaf het Congres opdracht de Onafhankelijkheidsverklaring te kopiëren en opnieuw op te schrijven op perkament (een geprepareerde dierenhuid).

 

3. De band tussen Amerika en hennep.

 

De kolonisten die Amerika binnenkwamen hadden het moeilijk om zich aan de nieuwe omgeving aan te passen. Om toch te overleven maakten de kolonisten veel van hun producten van hennep. Tijdens de Vergadering van Virginia in 1619 werd een wet aangenomen die elke boer verplichtte een bepaalde hoeveelheid hennep te verbouwen. Hennep werd zelfs tot een soort betaalmiddel gemaakt vanwege zijn waarde.

Zelfs figuren als Christopher Columbus en George Washington gebruikten hennep en begrepen hoe waardevol de plant daadwerkelijk was!

 

4. Diesel werd gemaakt om op hennep te lopen.

 

Rudolph Diesel maakte zijn debuut in de geschiedenisboeken met een uitvinding die de wereld zou vormgeven. Zijn dieselmotor werd de standaard van de wereld voor dat type motor. Rudolph Diesel had de visie om zijn dieselmotor te laten lopen op plantaardige oliën, waarvan er één, je raadt het al, hennepolie was. Het enige probleem hierbij was dat de grote oliemaatschappijen van die tijd het niet eens waren met zijn visie. Dit is de reden waarom de dieselmotor nooit de kans heeft gekregen om de milieuvriendelijke machine te worden die hij had moeten worden.

 

5. Henry Ford's hennep auto.

 

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de beroemde Henry Ford. Wat veel mensen echter niet over hem weten, is dat Henry Ford in 1941 een baanbrekende uitvinding presenteerde: de Hennepauto. Henry Ford werkte 12 jaar aan dit project en hij had zeker niet stilgezeten. Deze alternatieve auto was gemaakt van cellulosekunststof waarin hennep was verwerkt en deze auto reed zelfs op hennep. Deze volledig uit kunststof vervaardigde auto was 300 pond (ongeveer 136 kg) lichter dan vergelijkbare modellen en had een 10 keer sterkere impact weestand dan staal! Henry Ford vertelde het publiek dat deze auto lichter, veiliger en minder duur zou zijn dan andere auto's. Hij geloofde zelfs dat hij op een dag "auto's uit de grond zou laten groeien". Hiermee bedoelde hij dat auto’s volledig werden gemaakt van natuurlijke producten.

 

6. De ramp in Tsjernobyl

 

Amper vier jaar na de ramp van Tsjernobyl in 1990 vroeg de Sovjetregering het International Atomic Energy Agency (IAEA) een rapport op te stellen over de toestand van het milieu. Binnen 30 km van de ramp werden hoge concentraties giftige metalen in de bodem aangetroffen. Om dit tegen te gaan, werd in 1998 besloten dat de beste manier om de bodem te helen was om dit omliggende gebied vol te zetten met hennepplanten. Slavik Dushenkov, een onderzoek wetenschapper bij Phytotech, een van de organisaties achter de plaatsing van de hennepplanten, verklaarde dat "hennep een van de beste phyto-remediative planten* blijkt te zijn die we hebben kunnen vinden". Oekraïne is echter niet het enige land die deze strategie toepast. Vele andere landen gebruiken hennepplanten om de door de mens achtergelaten verontreinigde bodem te reinigen.

*phyto-remediative planten = planten die bodemverontreiniging verminderen

 

7. Bruggen van hennep?

 

In Frankrijk kun je een brug vinden die gedeeltelijk van hennep is gemaakt. Je vindt deze brug in Saint Céneri le Gérei. Deze brug van steen en mortel werd over de punt van de rivier gebouwd door de Merovingen die rond 500 na Christus over het gebied heersten. De reden waarom deze brug zo lang heeft kunnen overleven is dankzij de hennep die werd gebruikt om hem te bouwen. Omdat 10% hennep werd gebruikt om de mortel te maken, heeft deze brug langer overleefd dan enig ander gebouw in het dorp, zelfs met de zware stroming die er tegenaan duwde! De brug wordt nu al zo'n 1.500 jaar gebruikt.

 

8. Kunst werd gemaakt op hennep.

Je hoeft niet veel van kunst af te weten om namen als Van Gogh of Rembrandt te kennen. Deze schilders waren beroemd om schilderijen die ze in de 17e eeuw maakten. Wat je echter misschien niet weet, is dat schilders als Van Gogh en Rembrandt hennep canvassen gebruikten voor hun schilderijen. Om het nog interessanter te maken: het woord "canvas" is afgeleid van het woord cannapaceus, een Latijns woord dat letterlijk "gemaakt van hennep" betekent. Als je het hebt over een geschiedenisles.

 

9. De vernietiging van hennep.

 

Wij zullen dit feit kort houden, niet omdat het onbelangrijk is, maar omdat het een heel boek verdient. In de toekomst zullen we een artikel maken over deze vernietiging van een belangrijk deel van onze geschiedenis.

In 1937 werd in de VS de Marihuana Tax Act ingevoerd. Met deze beslissing werd marihuana illegaal gemaakt. Maar wat de mensen die dit wetsvoorstel door de senaat drukten ook deden, was hennep bewust verwarren met marihuana. Zij kenden de immense voordelen van de hennepplant en de bedreiging die het vormde voor hun enorme bedrijven en besloten de hennepplant te verhullen als een bedreiging voor de VS.

 

 10. Bedankt, Obama.

In 2014 tekende president Obama de Farm Bill in de wet, waardoor onderzoeksinstellingen konden beginnen met pilots voor hennepteeltprogramma's. Dit wetsvoorstel scheidt hennep wettelijk van marihuana en legaliseert eindelijk de teelt van industriële hennep voor onderzoeksdoeleinden. Eindelijk werd erkend dat de plant die minder dan 0,3% bevat, je niet high kan maken en alleen kan worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan producten te maken waar elk land baat bij heeft.

 

Dit brengt ons aan het einde van dit artikel. We hopen dat je vandaag iets geleerd hebt over hoe hennep een belangrijke rol heeft gespeeld in onze geschiedenis. Voel je vrij om wat extra onderzoek te doen over de geschiedenis van hennep omdat wat we hier verteld hebben slechts een klein deel is van de rijke geschiedenis van de hennepplant.
Older Post
Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

We have reserved your items for a limited time!

Shopping Cart

Your cart is currently empty

Shop now